Medžlis 

Bajramska poruka glavnog imama Medzlisa IZ Prijepolje

Share and like ;)

Poštovana braćo i sestre,

Nalazimo se u poslednjem danu mjeseca ramazana. S akšam namazom završava se blagoslovljeni  mjesec u kojem je počelo objavljivanje Kur ana,mjesec posta i ibadeta ,mjesec pokornosti i zahvalnosti uzvišenom Allahu dž.š.

Sutra 13.maja 2021. počinje bajram koji označava završetak  blagoslovljenog mjeseca ramazana. Uz ramazan smo se duhovno osnažili, podsticali smo jedni druge na činjenje dobra i bili svjesniji posledica koje na čovjeka ostavljaju mahane kao što su: zavist, škrtost, oholost itd. Posteći u ramazanu i jačajući svoju vjeru i duhovnost bivamo svjesniji moralnih vrlina koje krase čovjeka kao što su čestitost, darežljivost, dobročinstvo itd.

Post kao ibadet, čovjeku otkriva dimenzije duhovnosti koje su skrivene u svakodnevnom životu i istovremeno ga uči solidarnosti i suosjećanju s ljudima koji žive u uslovima koje im ne omogućavaju dostojanstveno življenje na ovome svijetu. Dok postimo i suzdržavamo se od jela i pića više razmišljamo o ljudima koji  nemaju dovoljno hrane, nemaju adekvatnu zaštitu života i života članova svoje porodice i onda postajemo svjesniji blagodati koje mi uživamo.

Post, namaz, sadaka, dobročinstvo i ostale vrijednosti koje krase čovjeka kao Allahovo najplemenitije stvorenje,a koje upravo u ramazanu dolaze do izražaja,nam pomažu da sačuvamo ljudskost i dostojanstvo. Učenjem i čitanjem Kur ana u ramazanu jačamo našu duhovnost i vjeru, i učimo da se za dobro trebamo i moramo truditi i boriti cjelog života. U proteklom periodu bili smo svjedoci da je Islamska Zajednica pokazala svoju zrelost, spremnost, odlučnost da pritekne u pomoć kada je najpotrebnije,da u teškim vremenima obezbedi i podjeli nekoliko hiljada paketa humanitarne pomoći i obezbedi stipendije za jetime, a to zahvaljujući zekatu i sadekatul fitru skupljenom u predhodnom periodu,a i donacijama  svojih članova.

Naša pokornost Allahu dž.š. u ramazanu nas je naučila da je  naša  sreća u  sreći i radosti drugoga, da je naša sloboda u slobodi drugoga, da je naš mir u miru i blagostanju drugoga.

Molim uzvišenog Allaha da nam ukabuli naše ibadete, i podari zdravlja.

Molim Allaha da podari zdravlje bolesnima ,a svima koji su preselili sa ovog svijeta podari oprost i džennet.

Bajram označava radost u našim dušama i srcima, zato je radost potrebno podjeliti sa svojom porodicom, rodbinom prijateljima i komšijama.

U tom svijetlu u ime Medžlisa IZ Prijepolje i u svoje lično ime svim muslimanima u zemlji i dijaspori želim hairli i mubarek bajramske dane,da ih provedu u zdravlju,rahatluku i Božijem bereketu, BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.

Related posts