Vijesti Medžlis 

Ramazanska čestitka glavnog imama Medžlisa Prijepolje

Share and like ;)

Draga braćo i cjenjene sestre

Sutra 10.marta 2024.god. sa akšam namazom nastupa 1.Ramazan 1445. hidžretske godine a 11. marta (ponedeljak) je prvi dan posta.

 Početkom odabranog mjeseca Redžeba, a i u mjesecu Ša'banu često smo učili dovu i obraćali se riječima uzvišenom Allahu “Gospodaru naš, blagoslovi nas, i podari nam bereketa u Redžebu i Ša'banu i omogući nam da dočekamo Ramazan”

Sada kada smo dočekali da nam se otvore plemenita vrata ovog mubarek mjeseca u našim dovama zatražimo, a svojim djelima se potrudimo da što više ramazanskih dobara postignemo, a najveća je da svoj iman i svoju vjedu učvrstimo i da u njoj zadovoljstvo i smiraj nađemo.Ramazan je mjesec milosti, oprosta,  Allahovog bereketa i dihovne obnove. Ta duhovna obnova vidljiva je u životu pojedica i zajednice.

Dobročinstva u Ramazanu imaju veću vrijesnost i višestruko će biti nagrađena. Zato neka nas naše dobročinstvo u Ramazanu snažnije poveže  jedne s drugima, u porodici, rodbini, s prijateljima i komšijama. Posebnu pažnju i brigu posvetimo onima čije su potrebe najveće, jer u našoj brizi o njima zadovoljstvo uzvišenog Gospodara sigurno ćemo naći. 

Naš poslanik Muhammed a. s.   bio je najveći uzor u dobroti i plemenitosti,a vrhunac njegove spremnosti da pomaže i olakša ljudima bio je u Ramazanu.U vremenu i okruženju u kojem smo sada ovo je važna poruka svima nama.

Draga braćo i sestre

U svojim dovama poželimo da svi ljudi osjete ljepotu i plemenitost Ramazana. Potrudimo se, dajmo maksimum od sebe, međusobno se podstičimo da svoj post,namaz, ali i druge ibadete koje izvršavamo uljepšamo, ukrasimo lijepim i uzornim ponašanjem. Skladom naših riječi i djela možemo se nadati Allahovom rahmetu i magfiretu, te njegovoj zaštiti od iskušenja ovog dunjaluka.

Svim muslimanima u zemlji i dijaspori od srca želim

 RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN

Related posts